By Marit Smit |

Het verhaal van Maxim

Maxim (31) is katholiek opgevoed, maar deed verder vrij weinig met het geloof. Toch geloofde hij wel dat er iets was. Hij hoorde op een feestje van de Alpha-cursus. Sindsdien is Zijn leven veranderd. Alpha-cursus Nederland sprak met Maxim. 


Het leven van Maxim voor de Alpha-cursus zag er normaal uit. Hij werkte, en onbewust geloofde hij wel dat er iets meer was. Hij was wel katholiek opgevoed, gedoopt als kind, heeft communie gedaan en in het kinderkoor gezongen. Dat was meer uit gewoonte. 

Kennismaking met de Alpha-cursus

Toen Maxim 29 was kwam Alpha in beeld. Maxim vertelt: “Ik kreeg een relatie met een meisje, die gelovig was. Ik zag dat ze een mooie relatie had met God, en ik was nieuwsgierig. Ik ging vervolgens af en toe met haar mee naar de kerk. Tijdens een feestje hoorde ik van de Alpha-cursus. Ik vroeg wat dat was, en iemand die dat gegeven had, legde toen uit wat dat inhield. Ik wilde er wel meer van weten, en uit eigen initiatief ging ik deze cursus volgen.”

Maxim vervolgt zijn verhaal: “De Alpha-cursus was heel leuk. Je zat in een groepje met mensen die met dezelfde vragen rondliepen. We gingen gezellig eten bij iemand thuis. We volgden een boekje, met onderwerpen en keken naar een praatje van Nicky Gumbel. Vervolgens gingen we met elkaar daarover doorpraten.”

“Ik ben een bèta-man, ik wilde de logica ervan begrijpen. Ik wist wel dat Jezus 2000 jaar geleden op aarde was geweest. De Alpha-cursus laat ook zien hoe mooi dat was. In het begin dacht ik meer van: “Ok, Jezus was geweest, maar wat nu?” Later begreep ik pas wat dat inhield, en dat hij nog steeds onder ons kan zijn. Als bèta-man denk je eerst dat dat niet kan, aangezien hij lang geleden geleefd heeft. Maar dat ga je langzaamaan anders zien. God is afgedaald in de vorm van een mens, Jezus, Zijn zoon en Hij is later veranderd in de Heilige Geest. Ik zie het als een vorm van God, die op aarde is gekomen. 

Wat voor impact heeft uiteindelijk de Alpha-cursus op jouw leven gehad?

“Het heeft mij bij God gebracht. Ik ben in Hem gaan geloven en met Hem gaan wandelen. Ik heb de keuze gemaakt voor hem en mij laten dopen. Ik ben het Woord gaan lezen, en deed dit in een jaar tijd, door een leesplan te volgen. Ik vroeg God om mij de dingen te laten zien die hierin stonden. Het leesplan vonden veel mensen zwaar. Vooral de stukken uit het oude testament. Ondanks dat had ik echt het gevoel dat ik dit moest gaan lezen. God heeft vaak tot mij gesproken via dat leesplan. Ik heb regelmatig gehad dat ik net een situatie meemaakte, dat ik terug las in mijn leesplan. Ik ben op een willekeurige dag begonnen, en dat dit soort dingen gebeuren is heel bijzonder. Ik had bijvoorbeeld een keer gebeden toen ik de verlovingsring voor mijn vrouw wilde gaan kopen. Precies die dag moest ik volgens mijn leesplan een Psalm lezen dat ging over de bruidegom die zijn slaapkamer verlaat. Ook vond ik het een mooie ‘knipoog’ van God toen ik uitgerekend op eerste kerstdag moest beginnen aan het nieuwe testament. Zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden.”

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha