By Marit Smit |

"Het komt wel goed broer"

Erik (47) vertelt zijn levensverhaal tijdens enkele Alpha - Prisons cursussen. "Getuigen in de gevangenis is het mooiste wat er is. Alles wat ik heb meegemaakt is de basis voor wat ik hier mag doen. God zet de hele wereld op zijn kop"

Hoe nu verder? Bij deze bijeenkomst van een Alpha-cursus in de gevangenis komt Erik als gastspreker het team versterken. Voor iemand die vastzit is dit een lastige vraag, want hoe krijg je je leven na detentie weer op de rit? Erik: "Een ex-gedetineerde heeft een 2.0 achterstand in de huidige maatschappij. Of je nu gaat solliciteren of daten, iedereen Googled elkaar. Je misdaden staan vaak overal op het internet maar dat je je leven hebt omgegooid meestal niet. Dit blijft je de rest van je leven achtervolgen."  Erik heeft zelf ook een bewogen leven achter de rug en een periode van detentie. Door alle pijn heen speelde steeds 1 thema. "Ik schreeuwde naar liefde, ik heb gezocht - gezocht - gezocht, ik kreeg het nergens. Alleswas altijd daarop gericht, op zoek naar aandacht en liefde. Ik had overal een antwoord op, kon mooi praten, maar er zat een gat in mijn leven van kinds af aan."

Volkomen vastgelopen in zijn criminele activiteiten herinnerde hij zich op zijn 37ste de God van zijn ouders, de kinderjaren in de kerk. "Ik heb via Google de dichtstbijzijnde kerk opgezocht en ging daar op zondag kijken. Ik kon niet meer, ik was zo kapot, die God moest me maar redden als Hij bestond. Ik ging de week erna terug, het was avondmaal. Al mijn fouten, al mijn bagger kwam me voor ogen. Ik wist dat ik niet mee kon doen, ik was te slecht. Opeens kwam er een reus van een Nigeriaan op me af met een mandje brood, hij torende een volle kop boven me uit. Hij keek me recht aan en zei 'het komt wel goed broer'. Jezus sprak dwars door hem heen en doorboorde mijn hart. Ik was de oplichter, de racist en de leugenaar maar hier geloofde iemand in mij, sprak vertrouwen uit in míj. Ik heb uren gehuild, dit was het keerpunt." Een herstelproces zet in en Erik woont twee jaar bij het voorgangersechtpaar in huis, door hen leert hij Gods onvoorwaardelijke Vaderliefde kennen. "Ik heb ook daar nog gelogen, van alles uitgehaald maar ze bleven maar trouw, ze bleven maar aardig. Het was zoals de crimineel uit Les Misérables: na leugens en diefstal kreeg ik het tafelzilver er ook nog bij. Ik ben hen zo dankbaar, God heeft me geheeld in die jaren. "

Geen veroordeling

De Samaritaanse vrouw aan de put is één van Eriks favoriete Bijbelverhalen. “De hele stad veroordeelde haar, spuugt haar uit maar Jezus niet. Hij zoekt haar op en komt haar leven binnen, ze is geliefd. Ook ik ben door Hem geliefd, ik de schooier ben geliefd. Jezus googled ons niet, Hij weet het allemaal allang en Hij veroordeeld niet. Het mooiste is dat ik die liefde door mag geven. Dat is de kern van discipelschap voor mij: wat Hij aan mij gaf, mag ik doorgeven.  Ik mag voor een ander zijn wie Hij voor mij is en met die liefde zoek ik mensen op in de gevangenis en in de wijk.”

“God is de God van vrijheid. Het is toch de wereld op zijn kop dat je aan mensen die vastzitten in een regime, veroordeeld en opgesloten, vrijheid mag aanbieden? Daar de kern van het evangelie mag vertellen: ‘jullie zijn geliefd’. Ik ben een veroordeelde onder de veroordeelden, ik ben een van hen. Welke doelgroep staat meer open? Als je helemaal niks meer hebt, niemand in deze verharde maatschappij nog iets met je te maken wil hebben.’ Je bent geliefd en je mag er zijn’. Ik heb in Nieuwegein vijf of zes keer mijn verhaal mogen vertellen en ik verlang maar één ding: dat ik het nog tientallen keren mag doen. Keer op keer mogen vertellen dat we geliefd zijn.”  Erik vat het mooi samen: "God is goed, dat is het hele verhaal. "

Dit artikel is geschreven door Margreet Vleerlaag

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha