By Alpha Nederland afd. communicatie |

Ex-gedetineerde zoekt kerk

“Hendrine is onze makelaar”, grapt Jan Eerbeek op de landelijke Kerken met Stip ontmoetingsdag (16 april jl.) wanneer hij de nieuwe coördinator voorstelt. “Zij koppelt ex-gedetineerden aan een geschikte kerk.” 

Hendrine Verkade (54) licht vervolgens zelf toe wat dat makelaarschap inhoudt: “Mannen en vrouwen achter de tralies bezoeken de kerkdiensten en andere christelijke activiteiten zoals een Alpha - Prisons, maar waar moeten ze heen als ze vrijkomen? Velen weten de weg naar een passende kerk niet te vinden. Dan kom ik in beeld.”

De nieuwe coördinator van Kerken met Stip is zowel via de mail als telefonisch bereikbaar om een wegwijzer te zijn. Zij maakt de spreekwoordelijke drempel van de kerk een stukje lager. Ze lacht: “Ik gebruik vaak Google om eerlijk te zijn. Gelukkig hebben de meeste kerken tegenwoordig een website. Ik zal het proces met een voorbeeld verduidelijken: Een man komt vrij uit de gevangenis van Arnhem en gaat terug naar zijn woonplaats in Breda. Hijzelf of een christelijke werker zoekt contact met mij en legt de situatie uit. Ik ga vervolgens op zoek naar een lokale Kerk met Stip of een andere kerk die goed bij deze persoon zou passen en leg contact met die kerk. Als ik een man uit een evangelische achtergrond op weg help, zal ik die niet snel doorverwijzen naar een traditionele rooms-katholieke parochie met Stip. Het bijzondere is dat je soms een kerk treft die zichzelf geen plek vindt voor die persoon, maar wel graag doorverwijst naar een collega in de buurt. Zo komen we er samen uit.” 

Zoek jij ook een geschikte kerk voor een gedetineerde die binnenkort vrijkomt? Bel met Hendrine en zij helpt jullie op weg. 

Hendrine Verkade
T 06-13552954
E kerken.met.stip@gmail.com
W kerkenmetstip.nl

Dit artikel is geschreven door Margreet Vleerlaag

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha