Alpha geven

Hoe werkt Alpha?

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van Alpha?

Om op een succesvolle manier Alpha te geven, bevat een bijeenkomst de volgende onderdelen:

 • Eten – Houd het eenvoudig, het hoeft geen culinair hoogstandje te zijn; het gaat erom dat de deelnemers zich welkom voelen. Geef ze het gevoel dat ze onder vrienden zijn.

 • Inleiding – Elke week is er een inleiding over een van de thema’s van Alpha. Er zijn verschillende manieren om een inleiding te geven en de lengte daarvan hangt af van de doelgroep.

 • Kleine groepen – Na de inleiding gaan de deelnemers uiteen in kleine groepjes om door te praten over het onderwerp, waarbij een groepsleider het gesprek leidt.

Het is belangrijk om te onthouden dat deelnemers op een laagdrempelige manier kennismaken met het christelijk geloof, wat betekent dat het gratis is, gezellig en zonder gedoe. 

Wat is de structuur?

Alpha is opgebouwd uit circa tien verschillende bijeenkomsten. Het werkt het beste als Alpha twee of drie keer per jaar gegeven wordt. We raden aan om Alpha elke keer af te sluiten met een feestje, waar deelnemers hun vrienden kunnen uitnodigen die misschien geïnteresseerd zijn in deelname aan de volgende Alpha. Op een Alpha komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Is er meer?

 • Wie is Jezus?

 • Waarom stierf Jezus?

 • Hoe kun je geloven?

 • Bidden: waarom en hoe?

 • De Bijbel lezen: waarom en hoe?

 • Hoe leidt God ons?

 • Wie is de Heilige Geest? (Alpha-weekend)

 • Wat doet de Heilige Geest? (Alpha-weekend)

 • Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest? (Alpha-weekend)

 • Hoe nu verder?

 • Hoe kan ik het kwade weerstaan?

 • Waarom en hoe vertel ik het anderen?

 • Geneest God ook nu nog?

 • Hoe zit het met de kerk?

We raden aan om het weekend (of dagje weg) te houden rondom de drie bijeenkomsten over de Heilige Geest.

Voorbereiding

Hieronder staat een aantal punten waarmee je rekening kan houden bij het plannen van een Alpha:

Wie is jouw doelgroep?

Voor wie geef je Alpha? Gebruik je de meeste geschikte middelen voor hen? Is jouw locatie een ruimte waar mensen zich op hun gemak voelen? Geef je jouw Alpha op een passend tijdstip? 

Promoot

De belangrijkste manier om jouw Alpha te promoten is door je te registreren, zodat je zichtbaar bent op de Alpha-website. Dat betekent dat mensen kunnen zoeken naar een Alpha bij hen in de buurt op het 'Wat is Alpha' gedeelte van de site. Als je niet wilt dat jouw Alpha online komt, dan kun je bij het registreren eenvoudig op deze optie klikken, maar we zouden het fijn vinden als je jouw Alpha in elk geval registreert, zodat we jullie kunnen ondersteunen en voor jullie kunnen bidden. 

Andere manieren om Alpha te promoten, zijn:

 • Banners en poster ophangen in jouw omgeving

 • Uitnodigingen verspreiden

 • Een Alpha-advertentie plaatsen op de website van jouw kerk

 • Een Facebookevenement aanmaken, zodat iedereen online zijn of haar vrienden kan uitnodigen

 • Regelmatig nieuws tweeten wanneer jouw Alpha van start gaat

Al onze promotiematerialen zijn te koop in de Alpha Bookshop.

Aansluiten bij jouw omgeving

Er zijn in jouw dorp, stad of provincie vast nog meer mensen die Alpha willen geven. Denk er eens over na om met hen samen te werken! Samenwerken betekent gedeelde materialen, gedeelde promotie en een groter aantal mensen die uitgenodigd wordt voor een Alpha. Je kunt elkaar ook ondersteunen door voor elkaar te bidden. Waarom plan je niet samen een introductie-evenement, maak je een complete lijst aan met Alpha's in jouw omgeving, of deel je vrijwilligers en promoot en adverteer je samen?

Betrek jouw omgeving

Vraag om steun bij jouw voorganger of dominee. Zij kunnen op de voorgrond helpen de Alpha te promoten en mensen aanmoedigen deel te nemen aan de cursus. 

Een onvergetelijke start

Een introductieavond/evenement is de ideale manier om potentiële deelnemers kennis te laten maken met Alpha. Een geweldig introductie-evenement biedt plezier, eten, entertainment, een korte inleiding (misschien met een bekend iemand of gastspreker) en interviews met oud-deelnemers. Op deze manier is de drempel laag om je vrienden uit te nodigen, het is tenslotte 'the place to be'.

Verzamel een team

Verzamel mensen om je heen waarmee je Alpha kunt gaan geven. Vertel hen wanneer je van start wilt gaan en vraag hoe ze de start willen vormgeven. 

Bekijk/gebruik de praatjes

Er zijn meerdere manieren om de Alpha-praatjes te houden. Je kunt de Alpha Film Series of de Youth Film Series kijken of gebruik de handleiding.

Budget en eten

Alpha hoeft niet veel te kosten. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de kosten van het introductie-evenement en/of het afsluitende feestje, het weekend of dagje uit, eten, materialen en promotie. 

Gebed voor Alpha-deelnemers

Leiders en helpers die de kleine groepen leiden, zijn ook verantwoordelijk voor regelmatig gebed voor de deelnemers van hun groep. Als team kun je dagelijks bidden voor je groep en vooraf aan elke bijeenkomst. 

Naar aanleiding van de inleiding 'Bidden: waarom en hoe?', kun je na afloop bidden voor je deelnemers of in de kleine groepjes. Het is belangrijk om het gebed eenvoudig en kort te houden. 

Aanbidding en Alpha

Een gedeelte van de visie voor Alpha bestaat uit het geven van een klein inkijkje in wat een kerk is. Daarom willen we aanbidding geleidelijk en voorzichtig introduceren. Als je denkt dat live-worship een beetje vreemd is, kun je ook gebruik maken van iets anders, bijvoorbeeld het afspelen van een CD of filmpje.  

Training

Het trainen van jouw team is essentieel om de Alpha optimaal te kunnen geven. Een training geeft elk teamlid het vertrouwen om op een dynamische, leuke en betrokken wijze de kleine groep te leiden. Grote teams trainen niet eenmalig. Voorafgaand aan elke nieuwe Alpha volgen zij een training om hun geheugen op te frissen, de andere teamleden te leren kennen en te bidden voor elkaar. Dit is daarnaast ook een uitstekend moment voor teambuilding. 

 • Een Alpha-trainingsdag (Alpha Nederland Training) is vergelijkbaar met een Alpha-bijeenkomst: leiders en helpers eten met elkaar, volgen workshops en hebben de ruimte om al hun vragen te stellen, met elkaar in gesprek te gaan en te bidden. De trainingsdagen vinden vrijwel altijd plaats in januari en september, houd daarvoor onze agenda in de gaten of neem contact met ons op.

 • De Alpha-tour (Alpha Nederland Tour) is een avond bij jou in de regio, waar je als teamleider en als meer ervaren teamlid een verdieping op de trainingsdag krijgt aangeboden. Een unieke gelegenheid om teams uit jouw regio te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en op specifieke onderdelen aanvullende coaching te ontvangen. De touravonden worden in het voorjaar en in het najaar georganiseerd, kijk in de agenda of neem contact met ons op.

 • We helpen je ook graag door jouw team een lokale training op maat aan te bieden over bijvoorbeeld: ‘Ministry: bidden voor anderen’, ‘Werving: hoe je (meer) deelnemers krijgt’, ‘Hoe je nieuwe Alpha-leiders opleidt’, ‘Wat je na Alpha kunt aanbieden’. Interesse in een lokale training? Mail onze relatiemanager van Alpha, Alpha - Youth of Alpha - Students of bel 0343 - 74 50 70.

Teamrollen

Het is belangrijk dat elk teamlid een rol heeft binnen Alpha. Maak hen eigenaar, zodat je jezelf nergens zorgen over hoeft te maken!

 • Teamleider – Een onmisbare taak; deze persoon zorgt ervoor dat alles loopt. Het is uiteraard belangrijk dat de organisatie goed staat. Deze persoon doet de introductie van elke bijeenkomst en is voorbereid om pastoraat te verlenen aan deelnemers.

 • Coördinator praktische zaken – Deze persoon overziet de praktische activiteiten achter de schermen (zoals de decoratie, catering, koffie, schoonmaken enz.).

 • Groepsleider – Groepsleiders leiden de gesprekken in de kleine groepjes. Ze zijn aanwezig bij elke bijeenkomst, training en gedurende het Alpha-weekend. Ze investeren in de deelnemers op lange termijn en bidden voor hen. Ook staan ze ervoor open om buiten Alpha hun kleine groep te ontmoeten. De sleutel voor het kiezen van een groepsleider is jezelf de vraag te stellen: "Zou ik mijn beste vriend(in) in zijn/haar groep plaatsen?" Als het antwoord 'nee' is, dan is het waarschijnlijk de verkeerde rol voor die persoon.

 • Aanbiddingsleider – Als aanbidding een onderdeel is van de avond is een aanbiddingsleider wellicht handig.

 

Al deze informatie is ook terug te vinden, met nog veel meer tips en informatie, in de handleiding. Je hebt verschillende handleidingen voor Alpha - Youth en Alpha - Prison. Deze zijn allemaal te koop in de Alpha Bookshop. Heb je vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen, we helpen je graag!

Waarom zou je met Alpha starten?

Alpha bestaat al meer dan dertig jaar en wordt inmiddels wereldwijd in 66.000 kerken en op andere locaties gegeven. Dat maakt dat meer dan 25 miljoen mensen Alpha hebben gevolgd. In Nederland zijn zo'n 1.000 kerken betrokken bij Alpha en meer dan 280.000 mensen hebben Alpha gedaan! 

De structuur van Alpha is eenvoudig en alle materialen zijn aanwezig om jou te helpen een Alpha te geven. 

Waar staat Alpha voor?

Alpha staat voor liefde, leren en leven:

 • Liefde - We zorgen voor mensen in een sfeer die we onze beste vrienden ook zouden willen geven.

 • Leren - We creëren een omgeving waarin mensen hun vragen kunnen stellen en zich vrij voelen om hier met anderen over te praten.

 • Leven - We willen laten zien hoe het is om als christen te leven en geven mensen de kans dat zelf ook te ervaren.

Cursus registreren en startdatum doorgeven

Als je jouw Alpha registreert en de startdatum doorgeeft, kunnen we je helpen om er het beste van te maken! Daar komt bij dat mensen jouw Alpha dan ook op alpha-cursus.nl kunnen vinden.

 

Klik hieronder op 'registreer je Alpha' (ook voor het doorgeven van je startdatum):

Downloads

Alpha downloads

Alle downloads voor je cursus vind je op registratie.alphanederland.org. Een selectie van deze materialen vind je hieronder:

Alpha - Youth downloads

Voor downloads van Alpha - Youth klik je hier.

Alpha - Students downloads

Alpha - Prisons downloads

Klik hieronder op de linkjes om de bestanden te downloaden:

Alpha - Bookshop

Handleidingen, werkboekjes en promotiemateriaal is te koop in onze Alpha Bookshop.

Preview Alpha-werkboekje (1e en 2e hoofdstuk)
Preview Alpha-handleiding (1e hoofdstuk)

Accommodaties

Wil je een weekend weg organiseren? Bekijk dan hier onze accommodatie-lijst

Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha