By Alpha Nederland afd. communicatie |

'Alpha doet iets met mensen'

“Het klinkt Fries hè, Getsewoud, en dan heet ik ook nog Taco.” Zo begint het gesprek met Taco Koster - predikant in CrossPoint - een protestantse kerk in Getsewoud. Alleen is Getsewoud (17.000 inwoners) geen Fries dorp, maar een Vinex-wijk in Nieuw-Vennep. Hier gaat Taco in 2011 aan de slag als predikant-pionier op de tweede pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland. Het is voor Taco duidelijk dat Alpha ook hier een plek krijgt.

“Ik had in mijn vorige kerk in Rijnsburg Alpha – Youths meegemaakt met zestig tieners, het was echt booming daar,” vertelt Taco Koster. Alpha – Youth hielp jongeren om iets van God te ontdekken, aldus Taco. “Ze maakten bewuste keuzes in hun leven en ik zie ze nu weer
op belangrijke plekken in de kerk, fantastisch! Het Alpha-werk bracht ons een bewustzijn voor mensen buiten de kerk en meer ruimte voor gebed.”

Op bezoek bij de buren

Vervolgens ging Taco werken op een pioniersplek in Getsewoud, in een totaal andere context. Hoe begon hij hier? “Ik heb toen tegen alle betrokken christenen gezegd dat ik graag persoonlijk bij hen langs wilde komen. Om even een uurtje met hen te praten.
Maar ik vroeg hun bij het maken van die afspraak om ook meteen voor mij een afspraak met hun buren te maken. Daar wilde ik dan ook een uurtje langsgaan. Gewoon om te horen wat er speelde in Getsewoud.” Deze gesprekken maken Taco duidelijk dat God en de kerk compleet uit beeld zijn bij de inwoners van Getsewoud en dat veel relaties onder druk staan.

Twee speerpunten

Daarom hebben ze bij CrossPoint twee speerpunten: mensen helpen en het christelijk geloof introduceren. “We willen iets goeds delen met de mensen om ons heen, dus organiseren we avonden voor mensen die gescheiden zijn en sinds kort geven we een Marriage Course om
bestaande relaties te versterken. Relatieproblemen staan in de top 3 van problemen in deze wijk, dus daar willen we mensen bij helpen.” Bij het tweede speerpunt staat het geloofsgesprek centraal, volgens Taco. “Alpha is daarin echt geweldig. Er gebeurt altijd iets, ik zie God aan het
werk.” Hoewel Alpha niet altijd leidt tot een geloofskeuze, ziet Taco wel iedereen stappen zetten. “De deelnemers geven dit zelf ook aan. Ze vinden Alpha waardevol.”

Alpha in CrossPoint

Toch is een Alpha in Getsewoud anders dan in Rijnsburg. De deelnemersaantallen zijn lager, de stappen die mensen zetten zijn kleiner. “Maar ik ben wel blij met de kleine stappen die
mensen richting Jezus zetten. We zijn soms zo gefocust op dat laatste stapje, maar daar gaan veel kleine stapjes aan vooraf zoals vooroordelen wegnemen rondom christenen. Er was bijvoorbeeld een vrouw die de eerste twee Alpha-avonden alleen maar oplette
of er niemand was die haar probeerde te bekeren. Toen ze tot de conclusie kwam dat we haar niks wilden opdringen, kwam er ruimte voor haar eigen vragen. Die overigens steengoed waren. En soms maken we mee dat mensen echt met God gaan leven, geweldig!”

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha